In Frankrijk zijn dieven aan de haal gegaan met alle Cabernet Sauvigon-druiven uit een Franse wijngaard. Ze sloegen zaterdagnacht 4 oktober toe in Villeneuve-les-Beziers. Dat schrijft de krant Le Parisien.

Met een oogstmachine plukten ze 30 ton druiven van wijnbouwer Roland Cavaille uit de Languedoc-Roussillon. De man ziet een jaar hard werk in rook opgaan. Hij raamt de schade op 15.000 euro.

Volle maan
“Ze hebben de oogst machinaal geplukt. Daarvoor volstaat het dat je met twee bent. De wijngaard is afgelegen, een paar kilometer buiten het dorp. De dieven hebben ongemerkt kunnen toeslaan. Ze hebben handig gebruikt gemaakt van het feit dat het volle maan was”.

Eén getuige heeft verklaard dat hij zondag in de vroege uurtjes een motor heeft horen ronken. De politie onderzoekt voetsporen op de plaats van de misdaad.

Professionals
Meneer Cavaille is van mening dat de daders professionals zijn. Zij zullen wellicht hun buit moeiteloos kunnen verkopen. In de buurt is vier jaar geleden een gelijkaardige druivendiefstal gepleegd. Ook dit jaar zou al een wijngaard leeggeplukt zijn.  Zou ik mijn wijngaard ook moeten laten bewaken?