De STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, heeft de Nederlandse wijnboer Ilja Gort aangeklaagd bij de Reclame Code Commissie.
Volgens de zich noemende Ingenieur van Dalen van dit instituut maakt de wijnboer zich schuldig aan het aanzetten tot alcoholmisbruik.

Aanleiding hiertoe zijn de La Tulipe-wijnen die Gort op zijn Château la Tulipe de la Garde, bij Bordeaux, exclusief voor Albert Heijn produceert.
In een tekst op het achteretiket hiervan adviseert de wijnproducent om twee à drie glazen wijn per dag te drinken.
Gort: ‘Van Dalen citeert slechts de eerste regel van die tekst. Dat is stemmingmakerij, want daarna vervolgt die tekst: ‘’Maar probeer ook wat meer te bewegen. Hou je niet van sport? Maak je geen zorgen: gewoon niet doen. Drink lekker veel water en eet niet te vet. Denk positief, lach veel en geniet van het leven. Dan leef je waarschijnlijk het langste, maar zeker het prettigste.’’

Gort beschouwt zijn advies om niet te veel te drinken, positief te denken en van het leven te genieten, als zijn persoonlijke visie op het leven, die hij zeker niet als een reclame-uiting wil bestempelen.
“Ik ben een gepassioneerde wijnboer en ik hou van goede wijn en van het goede leven. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek allang aangetoond dat een paar glazen wijn per dag gezond is,” aldus de wijnboer.
“Bovendien zouden ze blij moeten zijn bij dat Instituut voor Alcoholbeleid, want ik doe wat zij zouden moeten doen: ‘Alcoholbeleid’. Door het gebruik van 2 à 3 glazen per dag te adviseren, roep ik de consument op tot matigheid. Dat is toch waar dat Instuut voor betaald wordt? Ik doe hun werk en zij openen de jacht op mij. Ik zou ze een factuur moeten sturen!”