Hoewel de teelt van wijndruiven in Nederland nog altijd toeneemt, lijkt de groei af te vlakken. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal wijnboeren nam in 2009 met zes toe tot 87, op een teeltoppervlak van 147 hectare, vier meer dan een jaar eerder. De gezamenlijke productie was goed voor 750.000 flessen wijn. De grote opmars van Nederlandse wijnboeren zette tien jaar geleden in, als gevolg van nieuwe druivenrassen die bestand zijn tegen een minder zacht klimaat. Het areaal kende tussen 2003 en 2008 een gemiddelde jaarlijkse toename van 21 hectare. Na een groei van 38 hectare tussen 2007 en 2008 vlakte deze groei vorig jaar onverwacht af. `Het is de natuurlijke loop der dingen. Ik had dit wel verwacht, want het kan niet tot in de hemel groeien`, meent wijnbouwer Jan Oude Voshaar.

Volgens Oude Voshaar, die zelf een biologische wijngaard runt op de Wageningse Berg, zal Nederlandse wijn overigens een nicheproduct blijven. Door de dure grond en arbeidskrachten zijn de kosten relatief hoog. In het dure segment kan Nederlandse wijn alleen floreren als de kwaliteit voldoende is, maar `met een fles van 10 euro bedien je slechts een paar procent van de markt`.