Wintertijd is ijswijntijd. Althans op plaatsen waar de temperatuur tot ruim onder het vriespunt daalt zodat druiven bevriezen. Dat gebeurt bijna alleen maar in echte cool climate gebieden. Hoewel noordelijke Duitse gebieden als de Mosel, Rheingau en Franken Eiswein op de kaart gezet hebben, is Canada de grootse producent ervan. Gebieden als Niagara Peninsula in Ontario en Okanagan Valley in British Columbia produceren met grote regelmaat icewine op basis van druivenrassen als vidal blanc en riesling. Het eerste ras is een zogeheten hybride kruising, het tweede staat voor één van de edelste witte druiven ter wereld. In Duitsland komen vrijwel alle ijswijnen van riesling. De naam ijswijn verwijst naar het moment van plukken van de druiven. Dat gebeurt bij minimaal -7 °C in Europa en -8 °C in Canada. Omdat het water in de druiven tot ijs bevriest, worden bij het persen alleen geconcentreerde suikers en zuren onttrokken. De smaak van ijswijn wordt gekarakteriseerd door een hoge zuurgraad, hoog rest-zoet en een laag alcoholgehalte. Dat laatste omdat de gisting door de grote hoeveelheid suiker maar moeizaam verloopt.
bron: www.wijnwijs.eu