Zelf ben ik erg van het geschreven woord, maar de videoblogs zijn in de opmars! Recent startte weer een nieuw Nederlands wijn-videoblog, van Leon Koudijzer, voormalig eigenaar van wijnhandel De Wijnerij in Spijkenisse. Leon gaat elke dag een filmpje over wijn op zijn blog, Winementary.com, plaatsen. In korte filmpjes van rond de twee, drie minuten, komt dagelijks een andere wijn aan bod, naast zaken die ermee te maken hebben. Wijnen die óf verkrijgbaar zijn bij supermarkt en overig grootwinkelbedrijf óf bij zelfstandige wijnhandels, slijters of webshops. Van maandag tot en met vrijdag eigen producties, in het weekend filmpjes van anderen.

De nadruk ligt niet zo zeer op Leon’s persoonlijke beoordeling van de wijn, maar meer op interessante informatie over de wijnen. ‘Als ik een filmpje over een wijn heb gemaakt, kun je er vanuit gaan dat de wijn goed is’, aldus Leon, ‘van een slechte wijn maken we geen film’.

Doordat er beelden te zien zijn van de gebieden, de druivensoorten en bijvoorbeeld de makers van de wijn, zijn de filmpjes visueel aantrekkelijk. ‘Beter zo dan de hele tijd maar tegen mijn hoofd aan te moeten kijken’, glimlacht Leon, ‘en het is geweldig om te horen dat zelfs mensen die geen wijn drinken, het leuk vinden.’.

De filmpjes zijn laagdrempelig, maar ook voor kenners komen er interessante feiten langs. Elke dag even kijken en binnen de kortste keren weet je heel wat meer over wijn!

bron: wijn.blog.nl