Al weer enige tijd zwierf het zakje over mijn bureau. Inhoud: één wine shield. Een plastic rondje ter grootte van de diameter van een fles wijn, doorzichtig en tamelijk slap, met een ingeknipte rand (alsof het een franje is) en een druiventrosje als versiering.
Wine shield zou wijn beschermen tegen oxidatie en een geopende fles wel vijf dagen vers houden. Het zou eenvoudig in gebruik zijn en perfect voor thuis, ideaal voor de verkoop per glas, aldus de bijgeleverde folder en de teksten op de website.
Ik kreeg het ding in een goodie bag (ik meen bij de presentatie van de Winelife Hot List), maar ik had er nog niets mee gedaan. Afgelopen week heb ik het maar eens uitgeprobeerd. En ik ben tamelijk sceptisch over het nut van zo’n wine shield.
Je moet het ‘wijnschild’ in de fles stoppen, waarna hij als een vlies over de wijn ligt. Uitgeschenken met het vlies erin gaat prima, maar eerlijk gezegd vond ik de wijn toch niet meer zo fris al de dag ervoor. En om vervolgens wine shield weer uit de fles te halen bleek een tamelijk lastige operatie. Uiteindelijk moest er een barbecuepen aan te pas komen. Het stomme ding bleef telkens tegen de rand van de fles zitten.
Achteraf bleek dat je wine shield er helemaal niet meer uit hoeft te halen: je kunt het weggooien met de lege fles, want zo’n ding is maar één keer te gebruiken. Normaal gesproken hoort er ook een ‘applicator’ bij de wine shields geleverd te worden, om ze correct in de fles te stoppen.
Als je wine shield echt zou willen proberen, be my guest, maar ik vind het weggegooid geld. Tien stuks kosten € 7,95; 80 cent per fles dus! Mijn advies: drink de fles met zijn tweeën gewoon leeg. Als dat niet kan (wat natuurlijk best vaak het geval is), doe óf de kurk er gewoon weer op en zet hem koel weg, óf gebruik een vacuvin. Naar mijn mening helpt dat veel beter!
Bron: wijn.blog.nl