Van een gewaardeerde collega ontving ik een 1e Frysling, gebotteld na de eerste oogst van wijngaard De Frysling in Friesland. De Frysling is de meest noordelijke wijngaard van Nederland, gelegen net buiten het dorp Twijzel, in de Friese gemeente Achtkarspelen. Hier, op de 53ste breedtegraad, in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese woudengebied, is er sinds 2009 een weelderige wijngaard ontstaan,  ooit een droom voor Douwe en Jantiene Broersma.

De Frysling verbouwt op anderhalve hectare grond zes druivenrassen: Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en VB-91-26-4. Dit zijn relatief nieuw ontwikkelde rassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen en een hoge mate van resistentie hebben tegen valse meeldauw en andere ziektes. Door geschikte onderstammen voelen deze rassen zich zeer thuis in de Friese zandgronden. Het is de basis voor rosé, en rode en witte wijnen. De rode Pinotin, Cabernet Cortis en VB-91-26-4. En de witte Johanniter, Solaris en Souvignier Gris.

In april 2009 vond de eerste aanplant van 4700 wijnstokken plaats en in oktober 2010 de eerste oogst. In juni 2011 is de eerste wijn gebotteld; één rosé wijn en één droge witte wijn. Binnenkort zullen wij de witte bij een passende gelegenheid proeven.