Vorige week begonnen de opnames voor de VTM-serie Zuidflank, een dertiendelig familie-epos met het Wijnkasteel van Genoelselderen als belangrijkste locatie. ‘Dit moet een boost geven aan de Limburgse wijnbouw’, zegt eigenaar Jaap van Rennes.

Bordeauxrode bodywarmer, ruitjeshemd, Borsalino, zijn drie onafscheidelijke honden: Jaap van Rennes loopt er iedere dag bij als een Amerikaanse farmer. Tot 1990 stropte hij als succesvol zakenman elke ochtend zijn das, maar die outfit ligt in de kast sinds de dag dat hij besliste wijnboer te worden. Samen met zijn dochter Joyce runt hij het grootste wijndomein van het land.

De wijngaarden liggen verspreid over een oppervlakte van 22 hectaren en werden hoofdzakelijk beplant met chardonnay en pinot noir. De oogst levert jaarlijks ongeveer honderdduizend flessen op. Het classicistische, bijzonder goed onderhouden kasteel dateert uit de negentiende eeuw en ligt in het midden van een Franse tuin met een achttiende-eeuwse bomenrij in kathedraalvorm. Geen wonder dat productiehuis Menuet deze locatie koos voor de opnames van de tv-reeks Zuidflank.

Het verhaal draait rond een familievete, gesitueerd in en rond Tongeren. Twee families betwisten al honderd jaar de Zuidflank, een wijngaard die elk jaar een schitterende wijn oplevert. Rob en Mark, twee dertigers en telgen van de concurrerende clans, willen definitief komaf maken met die vete.

‘Ik sta ervan versteld wat er allemaal komt kijken bij zo’n productie’, zegt Jaap van Rennes bij een glas Zilveren Parel, een van zijn mousserende wijnen. ‘Hier lopen dagelijks zeventig à tachtig mensen rond. Ze komen al rond een uur of zes ’s ochtends aan en zijn doorgaans tot tien uur ’s avonds bezig.’

Lees verder op www.nieuwsblad.be