Een aantal wijnmakers in Californië maken in het geheim wijnen met cannabis, populair is de Cabernet Sauvignon als bekende druivensoort voor het fermenteren van de verdovende wijn.

“Potwine is weer in de mode in wijnland – een groot deel van de marihuana die gebruikt voor de wijn komt uit de weed-hoofdstad van Californië, Humboldt County,” dat verteld in ieder geval Crane Carter, voorzitter van de Napa Valley Marihuana Growers.
“Cabernet Sauvignon is een stevige druivensoort die fantastisch kan samenwerken met cannabis,” gaat Carter verder. Volgens Carter, kan de cannabiswijn je heel snel in hogere sferen brengen. Het is het samenspel van de cannabis met de alcohol die je heel snel en goedkoop in extase kan brengen.


Het maken van cannabiswijn is nu nog illegaal, maar de makers geloven dat het in de toekomst uit de illegaliteit kan komen. De politie zit ze duidelijk op de hielen en het is niet openlijk te koop. Er worden ook geen grote hoeveelheden van de cannabiswijn gemaakt. “Het is voor een paar liefhebbers die de juiste wegen weten om deze wijn wel te bemachtigen,” aldus wijnschrijver Mike Steinberger.
Het lijkt erop dat de wijn alleen in de staat Californië gemaakt worden. Nu is Californië al langer de bekendste drugsstaat, dus dat de cannabiswijn juist daar wordt gemaakt zal niemand verbazen. Het schijnt dat de wijn een prikkelende kruiden-aroma als smaak en neus heeft, een ideale drank dus voor een feestje met een stelletje vrienden of vriendinnen.

De procedure
Om cannabiswijn te maken, is een pond marihuana genoeg om die laten meegisten in een groot wijnvat. Per saldo zit er maar ongeveer 1,5 gram marihuana per fles, maar door de gisting is de marihuana dan veel krachtiger geworden. Hoe beter de marihuana, hoe beter de wijn.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd cannabiswijn meestal gemaakt van rose, in dit tijd gingen de flessen over de toonbank met een waarde van meer dan 100 dollar. Tegenwoordig zijn de regels niet meer zo streng en zijn de prijzen veel lager. Het is het bezit hebben van marihuana in de staat Californië is nog steeds illegaal, laat dat duidelijk zijn. Een ounce (28.5g) marihuana wordt in Californië bestraft met een maximumstraf van $ 100, dat is een ogenschijnlijk lage boeten en het komt ook niet eens op je strafblad te staan. Medische marihuana werd al gelegaliseerd in Californië in 1996.

Het telen van marihuana is wel een misdrijf, maar mensen die het kweken voor eigen gebruik, of in ieder geval kunnen aantonen dat het voor eigen gebruik is, hoeven niet voor de rechter te verschijnen.

Dus, misschien in de toekomst, zullen wij hier in Nederland en België ook wel cannabiswijn in de schappen zien staan bij onze favoriete wijnwinkel of -importeur. Tot die tijd moeten we ons zien te vermaken met onze witte, rosé en rode wijnen.

bron: www.wijngekken.nl