altTien vragen aan Wienkontor

Niks is de kakelverse gouverneur van Limburg te bar, als het om de ‘ziel van Limburg’ gaat. En die schuilt daar ook in het uitgaansleven. Dat kent inmiddels allerlei stap- en tapgelegenheden. En bij iedere variant hoort een speciaal publiek. Wie in alle vroegte de hoogte heeft, aan Maastreechter staar lijdt en beneveld z´n weg naar kalmer oorden zoekt, weet dat hij z´n ziel in lijdzaamheid moet bezitten. Totdat de kater geweken is. Maar wie z´n ziel lief heeft, kiest voor andere aanbieders van organoleptisch genot, zoals een wijnbar.

In de Limburgse uitgaanswijk Wyck is er nu eindelijk ook een: Wienkontor 55, In de Rechtstraat. En omdat het voor commissaris der koningin drs.Th.J.F.M. Bovens (graag alle 4 voorletters) als geboren Maastrichtenaar hoogstens even fietsen is om daar te komen, doet hij-hopelijk enigszins ludiek- de bar open. In Nijmegen heeft Bovens als student ongetwijfeld het tijdperk meegemaakt dat de literfles meuk op feestjes niet was weg te denken. Maar inmiddels mogen we ervan uitgaan dat hij, ook al vanwege al die recepties, een gevorderd proever is geworden.

Aan keuzemogelijkheden zal het niet ontbreken. De drie (gevulde) heren van het Wienkontor hebben 80 wijnen in de aanbieding, waarvan er 20 ook per glas worden getapt. Uit de Enomatic, een apparaat dat de wijn, aldus het verkoopverhaal, minstens 3 weken van oxidatie afhoudt. Daarvoor zorgt de ‘inerte’ stikstof die bij het tappen de plaats van de zuurstof inneemt. En verder wilde men van de tappers weten hoe het allemaal zo gekomen is. Een reeks korte vragen met even korte antwoorden. En die laatste, mag u van mij aannemen, hebben niets te maken met de lengte van de afdronk, die de proever daar bij de gekozen wijn zal ervaren.

Wienkontor, gevestigd in een oude welfkelder van het wijnhuis Sauter, is een “antwoord op de Maastrichtse biercultuur”, aldus de drie vrienden die er de schouders onder hebben gezet. Dat zijn (zie foto van links naar rechts) Jos Hanssen, Peter Gordijn en Con Panayotopoulos.

*Hoe zijn de maten ooit met wijn in contact gekomen?
Het idee is ontstaan 2 jaar geleden in een wijnbar in Frankfurt.

*Waar komt de voorliefde voor deze drank vandaan?
Wij zijn liefhebbers van wijn, waarbij wijn een van de onderdelen is van het leiden van een Bourgondisch leven in een mooie stad als Maastricht.

*Wat waren de ervaringen met wijn voordat je besloot erin verder te gaan?
We zijn geen uitgesproken kenners. Voornamelijk liefhebbers. Maar we hebben onze kennis wel vergroot door middel van cursussen.

*Wat voor vak oefenden jullie voorheen uit, of was het altijd al horeca?
Kort maar krachtig: directeur logistiek, eigenaar antiquariaat en eigenaar onroerend goed zaak.

*Wat vinden de heren van het Nederlandse wijndrinkers-niveau?
Vooral onder de jongeren zien wij een toenemende kennis en interesse. Maar we zijn nog lang niet op het niveau van de traditionele wijnlanden.

*Kies je uit het aanbod hier, of ga je zelf op zoek?
We hebben hier een mix aangebracht. Het grootste gedeelte kopen we bij een lokale wijnhandelaar, het overige bij lokale wijnboeren in diverse landen.
De import regelen we zelf.

*Willen de vrienden alleen wijn verkopen of de bezoekers van de bar ook een beetje in het drinken van fatsoenlijke wijn opvoeden?
Beide: dit doen we volgens de proefplankjes, gasten kunnen 3 verschillende soorten proefglaasjes kopen tegen een gereduceerd tarief.

*Wat vinden ze een redelijke prijs voor een goed glas wijn?
Tussen de 3.75 en 6.5 euro.

*Denken de nieuwe ondernemers dat de ambiance in de bar (licht, aankleding,
muziek) van invloed is op de keuze van de bezoekers en het aantal glazen dat ze drinken?
Absoluut: zie onze foto’s .

*Gaan jullie uit van ieders eigen verantwoordelijkheid bij het drinken in de bar, of schenk je niet meer aan mensen die duidelijk genoeg hebben?
Wij wijzen onze gasten op hun verantwoordelijkheden.

*Hoe kreeg Wienkontor het voor elkaar dat een Commissaris der Koningin jullie bar gaat openen?
De commissaris van de koningin is een liefhebber van goede wijnen en een inwoners van het stadsgedeelte Wyck, waar de wijnbar is gevestigd.

*Onder wat voor motief heeft hij de uitnodiging aangenomen?
Iets vernieuwends voor het stadsgedeelte Wyck.

*Wat verwachten jullie van je bar?
Niet alleen dat onze gasten terugkomen, maar ook dat ze nieuwe gasten meebrengen.

Wienkontor is niet zomaar een bar die op tijd open en dicht gaat. Er zijn ook geregeld speciale activiteiten. Eens per maand trekken de heren voor liefhebbers een speciale fles open, bijvoorbeeld een Pétrus. Verder komen er thema-avonden, waarin speciale en ook onbekende druivenrassen aan bod komen. En de vrienden organiseren ook proeverijen, waarbij passend wordt gesmikkeld.

Bron: www.wijnwijs.eu