Goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken: deze zomer vliegen er minder wespen rond dan in voorgaande jaren.” Dat wist de Wageningen Universiteit ons half augustus te melden. “Normaal gesproken zijn er in augustus veel wespen, maar het wisselvallige weer van de afgelopen negen maanden heeft veel wespen de das omgedaan.

In december en januari was het een stuk warmer dan normaal. De insecten werden daardoor maanden eerder wakker terwijl er nog weinig bloemen in bloei stonden. De warme periode werd in februari gevolgd door een aantal weken van streng winterweer, wat veel wespen niet overleefden.

De insecten die de kou overleefden, kregen in juni en juli te maken met nat weer en lage temperaturen. Die omstandigheden hebben de populatie verder aangetast. Volgens de Wageningen Universiteit zijn er op een aantal plaatsen zelfs 80 procent minder wespen dan anders.”

Laat nou die 80% minder wespen allemaal naar de wijngaard zijn gekomen! Wij hebben nog nooit van ons leven zoveel wespen gezien als in en om de druiven. De wespenvallen moet bijna om de dag geleegd worden vanwege overbezetting. Zelfs de Hornaar is veelvuldig van de partij.