Gelezen op wijngekken: een wijnbedrijf in Zuid-Limburg.
Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Mijn naam is Jules Nijst, ik ben de eigenaar van Domein de Wijngaardsberg
Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
Domein de Wijngaardsberg ligt in het Zuid-Limburgse Ulestraten. Op deze plek lag in 968 al een wijngaard, die rond 1800 door de Fransen gerooid is. Sinds 2002 staan er opnieuw wijnstokken
Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
De wijngaard is 2,5 hectare groot. Bezoeker aantallen houd ik eerlijk gezegd niet bij.
Met welke druivensoorten werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
Wij werken met rassen uit de bourgondische Pinot familie: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois. Van de Pinot Noir maken we rode wijn en een rosé, van de andere rassen witte wijnen.
Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
De rode Pinot Noir en de Chardonnay worden op de klassieke bourgogne manier gevinifieerd.
Rood uiteraard met pulpgisting, licht gekoeld, en daarna een maceratie. Na de persing en de malolactique wordt de wijn een jaar gelagerd op originele bourgondische barriques, van topkwaliteit frans eiken. Ook de chardonnay gaat na de malo op barrique, samen met de gist en wordt regelmatig gebatonneerd.
Auxerrois, Pinot Gris en Rosé worden tijdens de gisting stevig gekoeld, zo dat de gisting mooi langzaam verloopt. De wijnen worden daarna op roestvast staal opgevoed, met een regelmatige batonnage.
Wat is uw best verkochte wijn?
Eigenlijk verkoopt alles té goed, we halen meestal de botteling van de nieuwe jaargang niet.
We gaan daarom volgend jaar weer uitbreiden, de nieuwe stokken worden nu in Frankrijk geënt.
Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Er is zó veel moois, zo is de jonge generatie Duitse wijnmakers zeer veelbelovend. Als ik echt moet kiezen, wordt het toch de Bourgogne. Geen enkele wijnstreek weet zo mooi elegantie en finesse te combineren met kracht en complexiteit.
Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
Ik ben trots op het hele bedrijf, het is toch geweldig zo iets te mogen opbouwen?
Het belangrijkste onderdeel is de wijngaard, dáár maak je het verschil tussen goede wijn en top wijn.
Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
In 2013 wordt het areaal Pinot Noir en Chardonnay uitgebreid. De wijnmakerij voldoet na grote investeringen in 2010 en 2011 aan al mijn wensen.
Volgende grote stap wordt waarschijnlijk het realiseren van een proeflokaal in het prachtige Bakhuis van De Wijngaardsberg.
Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Mathieu Hulst, Apostelhoeve Maastricht.
Helaas was Jules Nijst om hem moverende redenen niet bereid enkele proefflessen aan ons ter beschikking te stellen. Jammer, over de wijnen kunnen wij dus niets zeggen.
Ed
Bron: www.wijngekken.nl