altJan Oude Voshaar geeft 18 en 19 januari in de Ijsselhallen in Zwolle tijdens de BioVak een lezing over bio-wijn. Wijnbouw in Nederland is sinds 2000 sterk gegroeid door nieuwe druivenrassen die een paar weken eerder rijp zijn dan de klassieke rassen. Zelfs in de koele, natte zomers van 2010 en 2011 werden ze goed rijp. Verder zijn deze rassen veel minder gevoelig voor schimmelziekten, zoals meeldauw. Ze hebben dus veel minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig dan de klassieke rassen. Hierdoor is bio-wijnbouw veel beter mogelijk geworden.

Opvallend is dat de nieuwe rassen juist in Nederland het snelst ingang vinden. Regent, johanniter, solaris, cabernet cortis, cabertin, pinotin,cabernet blanc en souvignier gris geven een verrijking van het aanbod van wijnsmaken. Door natuurlijke groei in de wijngaard en na een vinificatie zonder kunstgrepen leveren ze pure wijnen, die inmiddels ook internationaal gewaardeerd worden. Proeven kan tijdens de lezing en bij de stand van Wijngaard Wageningse Berg (stand nummer DF.272).

Het bedrijf van Jan Oude Voshaar is inmiddels overgenomen door het Arnhemse bedrijf Triple E. Hij begon deze biologische wijngaard bijna 13 jaar geleden. Jan Oude Voshaar, inmiddels de 60 gepasseerd, gaat zich meer bezig houden met andere zaken, zoals het promoten van Nederlandse wijnen en het opleiden van Nederlandse wijnboeren. Een nieuwe activiteit onder de nieuwe eigenaar wordt het onderzoek naar zogeheten mycorrhizaschimmels in de druiventeelt. “Die schimmels zitten op de wortels en in ruil voor suikers leveren ze de wijnstruiken water en voedingsstoffen’, zei Oude Voshaar onlangs in dagblad ‘De Gelderlander’. Triple E is een organisatie die zich beweegt op het raakvlak van natuur en economie. Hierbij spelen twee zaken een rol. Namelijk kennisontwikkeling en het in praktijk brengen van deze kennis, zowel nationaal als international.

bron: www.wijnwijs.eu