Na goed 500 jaar leeft de wijnbouw in Vlaanderen terug op mede dankzij de opwarming van de aarde.
Voorlopig is het areaal beperkt tot 98 ha, goed voor 315.000 liter wijn of 0,5 miljoen flessen. Maar dat areaal zal snel groeien, omdat veel studenten wijnbouw op zoek zijn hun droom waar te maken: wijn maken in Vlaanderen. De hier verbouwde wijn wordt bijna uitsluitend in eigen land gedronken.
Vlaanderen telt momenteel 60 wijnbouwers. De Vlaamse regering overlegde dinsdagmorgen met de vzw Vlaamse Wijnbouwers om samen de Vlaamse wijnbouw op de kaart te zetten, de opleiding te verbeteren en om de implementatie van EU-regels inzake pesticiden en biowijn af te stemmen op de Vlaamse eigenheid.
Oorsprongscertificaten zijn vanaf dit jaar een Europese aangelegenheid. Vlaanderen erkende zelf tot nog toe drie ‘appellations’: Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn, Vlaamse mousserende wijnen en Vlaamse landwijn. Die erkenningen moeten in 2014 door Europa bevestigd worden.
Tussen de 13e en de 16e eeuw floreerde de wijnbouw in Vlaanderen. Nu 500 jaar later is de draad weer opgenomen. Wijnbouwers als Joyce Van Rennes van het wijnkasteel uit Riemst en Herman Troch uit Affligem schrijven die heropleving toe aan de klimaatopwarming en zij ondervinden dat ook op het veld.
Sinds 20 jaar neemt het suikergehalte geleidelijk toe, wat toe te schrijven is aan meer zonneschijn. Ook gedijen nu druivensoorten in Vlaanderen zoals Pinot Gris, Chardonnay en Merlot, die men 20 jaar geleden niet eens zou durven planten, aldus Joyce Van Rennes, die met 22 ha veruit de grootste wijnbouwer is in Vlaanderen. Zij ziet de wijnstreek in Europa opschuiven naar het noorden toe tot in Denemarken.
Proef smakelijkkk…
Chris
Bron: www.wijngekken.nl