Op wijngaard Dassemus in Chaam werd afgelopen jaar duizend kilo druiven geplukt. Ondanks de slechte zomer van 2011 valt de opbrengst niet tegen. Ad Leenaars van de Brabantse wijnbouwers (wwww.brabantsewijnbouwers.nl) zegt dat het mooie najaar veel goedmaakt.
Wat bij aanvang een rampzalig jaar leek valt nog best mee, verwacht de in Breda woonachtige Langeveld. Ook al klagen ze in Frankrijk nog zo hard, met de Nederlandse wijn komt het best goed, zegt hij. “De opbrengst is wel iets kleiner, omdat bij de nachtvorst in mei de eerste knoppen zijn bevroren. Daarna heeft het veel geregend, maar het voorjaar was goed en deze laatste weken maken ook veel goed.”
Langeveld begon zijn wijngaard in 2005 in Chaam. De Bredanaar werkte in de software en wilde achter het beeldscherm vandaan. Zijn vriendin bleef een gewone baan houden en Langeveld stortte zich op zijn wijngaard.
Biologisch wijnboeren, zoals Langeveld doet, is een kwestie van hele lange adem. “Ik ben nu zes jaar bezig. Vorig jaar gingen pas de eerste flessen in de verkoop. Dit jaar kan ik voor het eerst met verdiend geld investeren in apparatuur. Ik verwacht dat ik over drie jaar winst maak. Dan hebben alle planten opbrengst. Op mijn vier hectare kunnen 16.000 planten staan. Elke plant is goed voor een liter wijn. Dat zijn 20.000 wijnflessen per jaar. Zover is het nu dus nog niet.”
Wijn verbouwen. Het klinkt romantisch. “Het is ook mooi. Maar het is vooral zeven dagen per week keihard werken”, zegt Langeveld.
Je eigen wijn maken op professionele basis, zoals Langeveld doet, is nog niet zo gewoon in Nederland. Maar een wijngaard als hobby wordt steeds populairder, weet voorzitter Ad Leenaars van de Brabantse Wijnbouwers. “Er is nu ongeveer 15 hectare aan wijngaard in Noord-Brabant. Ik denk dat 90 procent van de wijnbouwers het wijn verbouwen als hobby heeft.”
Dat betekent dat ze onder de 1.000 vierkante meter blijven. Wie daarboven komt, moet aan allerlei regels van de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit voldoen. “Dat wil je niet”, lacht Leenaars.
Ook Leenaars zelf is een Brabantse hobbywijnboer. Hij heeft zijn eigen wijngaard bij het poldergebied ‘t Rijens Broek. Leenaars maakt er alle kleuren wijn. “Het is een hele mooie hobby. Dit is ook best een mooi wijnjaar. Het voorjaar was fantastisch, de zomer was minder maar deze laatste weken zijn ook niet slecht.”
Wie gaat er nou wijn verbouwen in Nederland? “Tja. Het is toch een beetje een trend. Zelf ben ik er al heel lang mee bezig, sinds 1970. Wij zijn een van de oudste wijngaarden in de regio. Ik begon met acht of negen rijtjes planten. Er was weinig kennis.”
Wijnboeren in Nederland kan best, zegt Leenaars. “Je moet de rijen niet te dicht maken. Zorgen dat overal goed licht bij kan.”
Leenaars verwacht een toename van de hoeveelheid Nederlandse wijn, omdat steeds meer mensen een wijngaard aanleggen. “Er komt op termijn behoorlijk wat wijn aan.”
Dat heeft ook te maken met de toenemende lovende verhalen over de kwaliteit van de Nederlandse wijn.
Nederlandse wijnbouwers lijken na vijftien jaar pionieren de kneepjes van het wijn maken onder de knie te hebben, zegt Leenaars.
Bron: www.wijngekken.nl