Louis Moons uit Heist-op-den-Berg stelde dit weekend zijn nieuwe wijnoogst voor tijdens de Lentefair. Het is de eerste volwaardige oogst sinds de schoonbroer van Moons de wijnmakerij in brand stak in september2009. De tijd lijkt de wonden te helen. Lees zijn bizarre verhaal:

Tweeëneenhalf jaar na de verwoestende brand die wijnmakerij Berghoven in Heist-op-den-Berg in de as legde, stelt wijnboer Louis Moons (53) een nieuwe oogst rode en witte wijnen voor tijdens de Lentefair op het kasteeldomein Ter Laeken in Booischot. De man en zijn zaak zijn als een feniks uit de as herrezen. ‘Door de familiale problemen is het lange tijd stil geweest rond de wijnmakerij, maar met de hulp van de vele vrienden en familieleden ben ik er weer helemaal bovenop’, zegt Louis. In zijn standje naast het kasteel staan een vijftiental flessen te wachten op een koper. ‘De oogst van 2010 die door de heropbouw van de wijnmakerij kleinschaliger was, is zo goed als uitverkocht. Van 2011 heb ik meer flessen in voorraad.’

Moons ging het voorbije anderhalf jaar door een diep dal. Zijn schoonbroer stak in september 2009 uit jaloezie de wijnmakerij in brand waardoor het gebouw en zo goed als de hele oogst van dat jaar verloren gingen. ‘In alle stilte hebben we de miserie verwerkt en de wijnmakerij vanop de betonnen vloerplaat steen per steen heropgebouwd. Daarbij heb ik ook veel steun gekregen van mijn zus die het niet onder de markt heeft’, zegt Louis.

Gesprek

Haar man, Marino D., zit al ruim twee jaar in de cel voor zeven brandstichtingen, waaronder die in de wijnmakerij van Louis. ‘Mijn schoonbroer en ik hebben elkaar ondertussen al gesproken. Dat deed echt deugd’, luidt het.

Naast het verbouwen van wijn plant Moons ook extra activiteiten op zijn landbouwbedrijf in wording. ‘Via een kennis heb ik de Angorageit, een Turks geitenras die dure wol produceert, leren kennen. Het is de bedoeling dat ik op termijn ook wol ga verkopen’, luidt het. Ondertussen geeft hij nog altijd les op KTA Wollemarkt in Mechelen. ‘Op termijn wil ik de kost verdienen met de activiteiten op de boerderij, maar zo lang ik met de wijn nauwelijks winst maak, moet ik als leraar aan de slag blijven.’ De fiscus kwam een tijdje geleden met slecht nieuws op de proppen. Op de centen die hij van de verzekeringsmaatschappij had gekregen, moest hij belastingen betalen. ‘Ze vroegen plots 12.000euro. Na al die investeringen kon ik dat geld niet op tafel leggen’, klinkt het.

Ondanks alle opeenvolgende tegenslagen gelooft Louis er opnieuw helemaal in. ‘Laat deze oogst een nieuw begin zijn van een jarenlange wijntraditie in Heist-op-den-Berg’, besluit de vijftiger.

Bron: www.nieuwsblad.be