Een nieuwe evenement, Neerlandsch Wijndiner, wil restaurants en gasten laten kennismaken met Nederlandse wijn. Het Neerlandsch Wijndiner is een initiatief van HorecaIdee. De eerste editie is van maandag 22 tot en met zondag 28 oktober. Deelnemende restaurants serveren dan een diner van vier gangen, inclusief Nederlandse-wijnarrangement voor 65 euro.

Voorwaarde voor deelname is dat de restaurants hoog aangeschreven staan bij Michelin, GaultMillau of zijn opgenomen in SpecialBite of Lekker. Restaurants met een Michelinster vragen 75 euro voor 4 gangen.

Het evenement is dus bedoeld ter promotie van Nederlandse wijn. “Want dat druiven in Nederland niet groeien is achterhaald”, zegt HorecaIdee. “De eerste wijnen die van Nederlandse bodem kwamen waren vaak zuur van smaak en hadden weinig karakter. Dit gecombineerd met hoge prijzen, was geen recept voor succes.”

Maar de wijnbouw in Nederland heeft intussen een vlucht genomen. Karaktervolle rode wijnen op eikenhout en frisse witte wijnen die uitstekend combineren met delicate lekkernijen als asperges en kreeft. Door vroegrijpe druivensoorten te telen die goed gedijen in ons klimaat en tijdig de wijnranken bij te snoeien, ontstaan er wijnen met een heel eigen smaakbeleving die in niets lijken op wijnen uit andere gebieden van de wereld.

bron: www.wijnwijs.eu