Een nieuwe overheidscampagne in het Verenigd Koninkrijk waarschuwt ervoor dat het drinken van twee grote glazen wijn per dag zorgt voor drie keer meer kans op mondkanker.

Dat melden de Britse krant The Independent en The Sunday Telegraph.

De aanbevelingen van het Britse NHS (National Health Service) stellen dat mannen niet meer dan vier eenheden alcohol zouden mogen drinken per dag, en vrouwen niet meer dan drie eenheden. Een glas wijn van 250ml bijvoorbeeld wordt gezien als drie eenheden.

Zes eenheden per dag, meer kans op hoge bloeddruk en kanker

De nieuwe advertentiecampagne waarschuwt dat personen die meer dan zes eenheden per dag drinken, twee keer meer kans hebben op hoge bloeddruk en drie keer meer kans lopen om mondkanker te krijgen. In het Verenigd Koninkrijk wordt mondkanker jaarlijks bij 5.000 mensen vastgesteld, zegt The Sunday Telegraph.

De campagne moet burgers aanmoedigen om minder te drinken door ze aan te raden om alcoholloze dagen in te lassen, niet meer thuis te drinken alvorens ze uitgaan en kleinere glazen te gebruiken. Uit een recente studie blijkt dat bijna 12.500 kankers in het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt worden door alcohol, zegt Sarah Lyness van “Cancer Research UK” in The Independent. (Belga/SD)

Bron: www.knack.be