Vlaams minister-president Kris Peeters wil de Vlaamse wijnbouw duidelijker op de kaart zetten. De Vlaams minister-president maakte zijn plannen bekend vandaag na een rondetafelgesprek met de Vlaamse wijnbouwers. Op dit moment telt Vlaanderen een zestigtal wijnbouwers; ongeveer veertig daarvan hebben een een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding.

Het wijnbouwareaal in België omvat 98 ha.; de productie 315.332 liter wijn per jaar. Het grootste deel van de productie komt op rekening van Vlaanderen. Er bestaan vier Vlaamse appellations: Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn en Vlaams mousserende kwaliteitswijn.

Volgens Kris Peeters is de sector zeer dynamisch en wordt ze steeds pofessioneler. Maar een geïntegreerd beleid wordt noodzakelijk om de Vlaamse wijnbouw duidelijker op de kaart te zetten, aldus Peeters. Dat zou om te beginnen kunnen gebeuren door promotie via het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), waarna het buitenland in het vizier komt.

Bron: www.wijnblog.nl