Jongste wijnmaker (28) van Nederland wint internationale prijzen met zijn wijnen uit de Betuwe. Uit de Betuwe komen tegenwoordig, naast appels en peren, de lekkerste wijnen van Europa, aldus een persbericht. Tijdens twee onafhankelijke internationale wijnkeuringen is de LingeWit van het Betuws Wijndomein uitgeroepen tot de beste wijn.

1. Tijdens de Berliner Weintrophy werden 4.500 wijnen gekeurd. Een gouden medaille, de hoogste waardering, werd uitgereikt aan de LingeWit Johanniter 2011! Tevens werden er twee zilveren medailles uitgereikt voor de LingeRood Regent Speciale 2009 en de LingeWit Cuvee 2011.

2. Tijdens de Piwi keuring in Freiburg beoordeelde een internationale jury 134 verschillende wijnen uit zes verschillende EU landen: Denemarken, Zweden, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. De winnende wijn was wederom de Linge Wit Johanniter 2011 van het Betuws Wijndomein.

Berliner Weintrophy
De Berliner Weintrophy is een van de meest toonaangevende wijnkeuringsinstituten van Europa onder auspiciën van de OIV, Organisation International de la vigne et du vin. In de zomereditie van 2012 van deze keuring zijn er meer dan 4.500 wijnen ingeschreven uit de gehele wereld, die allemaal gekeurd worden op kleur, geur, smaak en afdronk. Wijnen met een maximale score krijgen een gouden medaille!

Piwi keuring in Freiburg
Bij de derde Piwi keuring van het wijnbouwinstituut in Freiburg werd door de internationale jury in de categorie Johanniter, de LingeWit Johanniter 2011 van het Betuws Wijndomein als beste van Europa beoordeeld.

Vanuit Freiburg zijn achttien verschillende Piwi-soorten afkomstig. Piwi staat voor Pilzwiderstandsfähige Rebsorten (schimmeltolerante druivenrassen). Deze soorten resulteren in een duurzamere wijnproductie.

In meer dan dertig landen wordt het plantmateriaal uit Freiburg inmiddels gebruikt, voornamelijk door eco-wijnboeren. Vooral in de noordelijkere landen zoals Nederland, Denemarken en Zweden worden de rassen steeds belangrijker.

Over Betuws Wijndomein
Het Betuws Wijndomein is een van de eerste bedrijven in de Betuwe die zich professioneel bezig houdt met de teelt, verwerking en verkoop van druiven en wijn. Het Betuws Wijndomein is, met haar 6 hectare (ruim 16.000 stokken), een van de grootste wijngaarden van Nederland. Diederik Beker is met zijn 28 jaar een van de jongste wijnmakers van Nederland. Na zijn studie plantkunde belande hij in de wijnbouw. Zowel in de wijngaard bij het kweken en onderhouden van de stokken als ook in de wijnkelder waar de wijnen worden gemaakt, zwaait hij de scepter.

De wijnen zijn op het domein te verkrijgen maar ze zijn door het hele land te koop bij de betere wijnwinkel en wijnbar. Je kunt de wijnen ook proeven in een groot aantal restaurants, waaronder verscheidene met een Michelin ster!

Bron: www.wijnkronieken.nl