In de Beaujolais-streek en de ‘nieuwe’ wijnlanden op het zuidelijk halfrond hebben ze sinds enkele jaren, lijkt het, flink het nakijken. De ‘eerste’ wijn van het jaar komt namelijk al lang niet meer uit Frankrijk (Beaujolais Primeur) of Chili (waar de simpele wijnen door de tegenstelde seizoenen een half jaar eerder klaar zijn), maar uit Maastricht. Daar heeft de eerste wijn met daarop het jaartal 2012 weer het levenslicht gezien.
De inmiddels traditionele Tempeleers Vastelaovendscuvée – ‘Cuvée Momus 2012’ – is dit jaar opgedragen aan ‘de Mommezei’ de illustere voorgangers van de Tempeleers, die dit jaar hun 66-jarig bestaan (6 x 11) vieren.
De naam ‘Tempeleers’ verwijst naar de invloed die de leden van de Momussociëteit (1839-1939) en hun ‘tempel’ hebben gehad op het sociale leven in Maastricht. Om deze Maastrichtenaren, die bovendien een bijzondere rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van het Maastrichtse carnaval, te eren, hebben de Tempeleers er dit jaar voor gekozen het etiket van hun carnavalswijn op te tuigen met een foto van Momussociëteit.
Volgens de Tempeleers is de Cuvée Momus ‘een dorstlessende wijn met een gouden randje’, iets wat iedereen zou moeten constateren die er zich mee (a)laaft.
De carnavalswijn – dit jaar is gekozen voor wit – is afkomstig uit Zuid-Frankrijk (Pays d’Oc) en is daar ook gebotteld in opdracht van het Maastrichtse wijnhuis Thiessen.
Wie goed kijkt op het rug-etiket, kan zien dat de wijn, die is gemaakt van de druivenrassen viognier en chardonnay, eigenlijk afkomstig is uit het oogstjaar 2010. De wijn heeft op lage temperaturen gerijpt op zijn eigen gistcellen – sur lie, voor de kenners – wat hem net een beetje meer complexiteit en frisheid geeft.
De Cuvée Momus kost 7,77 euro. Hij is – behalve bij Thiessen – verkrijgbaar op verschillende adressen in de stad, waaronder ’t Rommedoeke, de Bijenkorf en de Kiekoet.
De wijn wordt ook geschonken in sommige cafés. De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel binnen het Maastrichtse carnaval.
Bron: www.wijnwijs.eu