Op het mooie waddeneiland Texel aan de rand van de duinen vind je één van de Noordelijkste wijngaarden van Nederland.: Wijngaard de kroon van Texel.

De wijngaard heeft een omvang van ongeveer 3 ha, wat goed is voor circa 6000 liter Texelse wijn. Het bedrijf is in 2005 opgericht. De eerste 500 druivenplanten werden in dat jaar aangeplant. Een proefperiode waarin de wijnboer zich aan de volgende vragen stelde:

Wil de aanplant groeien op deze zandgrond?

Zijn de druivenstokken bestand tegen het Texelse klimaat?

Op deze vragen had hij al eerder antwoorden gekregen vanuit de theorie. Maar hij wilde het zelf zien en beleven. In de jaren die volgden, is de wijngaard uitgegroeid tot wat het nu is. Een wijngaard met een beplanting van ongeveer 8500 druivenstokken, verdeeld over twee locaties.
Wat biedt Wijngaard de Kroon van Texel?
Een droge witte wijn met fruitige maar volle smaak. Het karakter van de wijn is te vergelijken met een Riesling. Deze wijn is gemaakt van het drijvende ras Johanniter en Solaris. Een halfdroog fruitige witte wijn met een goede balans tussen zoet en zuur.

De Riesel is een mooie wijn voor op het terras. Deze wijn is gemaakt van het druivenras Regent. Een half droog tot droge Rosé met een verrassende afdronk, fruit en toch pit. Deze wijn heeft een bijzondere balans tussen zuur en zoet. Een wijn met een mooie heldere kleur die smaakt naar meer. Deze wijn is gemaakt van het drijvende ras Regent.

Een rode wijn met een volle maag fruitige smaak. Deze wijn heeft een eenjarige barrique houtrijping gehad. Hierdoor is een goede balans ontstaan tussen hout en kruiden. Deze wijn is gemaakt van het bedrijfras Regent en VB-91-26-5 (kruising van de Cabernet Sauvignon).

Rondleidingen en proeverijen
Wijngaard de Kroon van Texel verzorgt rondleidingen en proeverijen. Graag vertellen zij u dan meer over het ontstaan van de wijngaard. Ook komen de druivenrassen, de groei en de bloei van de druivenstokken en het wijnmaakproces aanbod. Ook is er voldoende gelegenheid om al uw vragen op het gebied van Nederlandse wijnbouw te stellen. De rondleiding wordt afgesloten met een wijnproeverij van een aantal van de eigen gemaakte wijnen.

De rondleidingen zijn van begin mei tot en met eind september. U bent elke vrijdag om 2:00 uur, zaterdag om 11:00 uur en dinsdag om 11:00 uur van harte welkom om de rondleiding bij te wonen en de wijnen te proeven.

De kosten van een rondleiding bedragen: volwassenen € 9 per persoon en kinderen tot 16 jaar € 2,50 per persoon. Groepen vanaf 10 personen op afspraak en er zijn vele mogelijkheden.

Adres
Wijngaarde de kroon van Texel
Rozendijk 32
1791 PE Den Burg

Bron: www.vakantie-op-texel.com