“Toen ik bijna negen jaar geleden dit blog (wijnkronieken) begon, hoefde je nog niet echt aan te komen met Nederlandse wijn. Je had wat wijngaarden in Limburg die het goed deden, maar dat was het dan. Maar wat een ontwikkeling hebben de Nederlandse wijnboeren sinds die tijd doorgemaakt. Steeds vaker tref ik goede, drinkbare wijnen van eigen bodem!

Om dit reden heb ik onlangs ook maar eens in een Nederlandse wijngaard geïnvesteerd. Op bescheiden schaal, dat wel, maar ik vind het wel belangrijk om te doen en zo mijn betrokkenheid bij de Nederlandse wijn nog wat meer tot uiting te brengen. En zo ben ik dan inmiddels eigenaar van 10 wijnstokken in een Nederlandse wijngaard.

Mijn Nederlandse stokken zijn geleased, en ik heb er één jaar lang het vruchtgebruik van. Ze staan op de Reestlandhoeve in het Reestdal, op de grens van Overijssel en Drenthe. Ik bezocht het wijngoed in 2010, en vind de wijnen erg geslaagd. Voor mijn investering krijg ik ook het een en ander terug: 12 flessen wijn bijvoorbeeld, en het recht om deel te nemen aan allerlei  activiteiten.  Als de constructie mij bevalt, moet ik natuurlijk volgend jaar besluiten of ik mijn lease verleng, maar dat zien we dan wel weer.

Grappig is overigens dat wijnboeren in heel Europa steeds vaker dit soort deelname-programma’s lanceren. Op deze manier kunnen mensen die  wel gek zijn van wijn, maar geen zin of tijd hebben voor eigen wijngaarden of zelfs stokken in de tuin, toch betrokken zijn bij wat er aan de productiekant van de wijn allemaal gebeurt. Terwijl diverse Nederlanders in alle landen van de wereld hun wijndomeindroom vervullen (zie ook het berichtje over Terras Personas van gisteren), kunnen de wat minder avontuurlijken op deze manier toch ook hún wijndomeindroom beleven. Al die leaseplannen vind ik dan ook leuke  én nuttige initiatieven, voor beide partijen. Zo blijven we tenminste beseffen waar wijn vandaan komt en hoe hard ervoor moet worden gewerkt!”

Bron: www.wijnkronieken.nl