Gelezen op wijngekken: De perfecte partner voor kaas is niet een mooie rode volle wijn, maar een meer rijke en veelzijdige witte wijn, zeggen de experts.

Gastronomische experts zeggen nu dat die oude gedachte onjuist is. Zij beweren dat de perfecte partner voor kaas, in feite witte wijn is. Dat is rijker en veelzijdiger dan de rode tegenhanger.

Er wordt zelfs beweerd dat rode wijnen, die over het algemeen meer een uitgesproken smaak hebben dan de witte, alles behalve de meest krachtige kazen kunnen overheersen.

Stephen Williams, de oprichter van The Antique Wine Company, zei: ‘In principe moet je nooit een romige kaas met rode wijn nemen. Het is gewoon not done.

‘Maar het combinatieprobleem is groter: witte wijnen gaan over het algemeen beter met vrijwel elk type van kaas. ”

De heer Williams, wiens bedrijf ook wijn levert voor het Witte Huis, denkt dat de smaak van kaas wordt overstemd door de tannine. Zoete witte wijnen, zoals Sauternes, zijn de beste match voor een blauwe kaas, zoals Roquefort.

Wijnschrijver Susy Atkins, voegde er aan toe: “Een grote tanninerijke rode wijn gaat gewoon niet met een zachte, romige kaas.
‘De balans en de structuur is helemaal verkeerd. Alles draait om balans. Het gaat niet om het contrast.
Witte wijn is ook een mooie begeleider voor andere soorten voedsel waarbij je normaliter rode wijn bij nuttigt, zoals wild, vis en zelfs kalkoen, zeggen experts.

Bron: www.wijngekken.nl