Nederland gaat een serieuze partij meeblazen als wijnland. Als gevolg van de klimaatveranderingen zullen de wijngebieden in de wereld zodanig veranderen, dat ons land binnen nu en veertig jaar een belangrijke leverancier gaat worden.

Dat staat te lezen in een artikel van het Amerikaans wetenschappelijk instituut PNAS. Noord-Europa gaat grote kansen bieden, tot aan de Baltische staten en Zuid-Zweden aan toe. Het wordt nog wel even een zoektocht welke druivensoort bij welke grondsoort past, maar dat is een kwestie van uittesten. Er is echter één nadeel: Nederland telt slechts een beperkte hoeveelheid akkers dat geschikt is voor wijnbouw. Waar echter wijnstokken gedijen, zal daar wijn van uitstekende kwaliteit van gemaakt kunnen worden. „Klimatologisch staan we er nu erg goed voor”, zegt wijndeskundige Geurt van Rennes. Druiven die perfect zijn voor ons land zijn: pinot gris, pinot blanc, chardonnay.

In Nederland is inmiddels 260 hectare professionele wijnbouw. In Engeland is dat vijf keer zoveel. Maar helaas is niet alle Nederlandse bodem geschikt voor wijnbouw. Van Rennes: „Lemige steenachtige kleigrond is goed. Zandgrond niet. Veengronden zijn ook ongeschikt. Daarnaast moet het grondwater diep zitten en moet je iets van een helling hebben. Dat hoeft niet veel te zijn, maar daarmee heb je minder vorstschade.”

Bron: De Telegraaf