Dit voorjaar start de eerste Zeister wijngaard in de oude, deels ommuurde moestuin van buitenplaats Hoog Beek & Royen. Begin december is de aankoop getekend van de druivenstokken johanniter en souvignier gris. Deze soorten leveren een goede, frisse witte wijn en passen het best bij de bodem en het klimaat.

Door de start van de Zeister wijngaard krijgt de moestuin van het rijksmonument een bijzondere nieuwe, duurzame bestemming. Voorjaar 2013 worden meer dan 2000 johanniter en souvignier gris wijnstokken geplant, waarvan in 2014 de eerste oogst wordt verwacht. In samenwerking met Wijngaard ‘Hof van Twente zullen vervolgens vanaf 2015 de eerste flessen Hoog Beek & Royen verkrijgbaar zijn.

De wijngaard wordt op vrijwillige basis gerund en zal actief gebruik maken van vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in de natuur en cultuur van het landgoed en de wijngaard. Een belangrijk onderdeel van het wijngaardproject is voorlichting aan geïnteresseerden. In het voorjaar van 2013 staat de volgende voorlichtingsbijeenkomst gepland. De opbrengst van de wijngaard wordt in het project geïnvesteerd. Voor de start van de wijngaard is circa 35.000 euro nodig, waarvan een groot gedeelte al via sponsoring en giften is verkregen.

De wijngaard is een initiatief van de Rotary Club Zeist in samenwerking met Het Utrechts Landschap.

bron: www.wijnkronieken.nl