2014-0802Afgelopen weekend werd voor de 2e keer een wijnproeverij gehouden op Wijngaard Kalenberg. Opzet was een “blinde” proeverij waarbij men oordeelde over kleur, geur, smaak en het geheel. Het grootste deel betrof witte Nederlandse wijnen met uiteraard ook onze eigen wijn om zo een beeld te krijgen waar die staat. Als verrassing waren ook een aantal buitenlandse wijnen toegevoegd.

Bij de witte wijnen kwam de Joanniter 2009 van de Achterhoekse wijnbouwers als winnaar uit de bus. Met eenmaal een hoogste waardering op smaak werd deze wijn door vrijwel iedereen als “heel goed” beoordeeld. Op de 2e plaats eindigde onze eigen Solaris 2013 die eveneens eenmaal een hoogste waardering op smaak wist te verkrijgen. 3e werd ook al een Solaris wijn, ditmaal de “Witte Bogt” uit Lisserbroek. De Sauvignier Gris 2012 van wijngaard Slingenhorst werd 4e.

De beperkte keuze in rosé bracht een Roemeense rosé als winnaar met de 2013 Rondo rosé van de eigen wijngaard als goede 2e. De “Rosé Bogt” van Boskoops Glorie uit Lisserbroek werd 3e. Bij de rode wijnen werd een Franse Cote du Rhone onbetwiste winnaar op afstand gevolgd door een Achterhoekse “Mois Kiek’n”

Bij de nu inmiddels traditioneel geworden jaarlijkse proeverij zal volgend jaar de wetenschappelijke testmethode van Victor Ginsburg en Israel Zang uitgeprobeerd worden. Ginsburg en Zang stellen een andere methode voor: geef elk jurylid één stem, die ze mogen uitbrengen op één of op meer wijnen die het jurylid de beste vindt. Als ze er drie kiezen telt de stem voor een derde per gekozen wijn mee; als ze slechts één wijn kiezen, telt de stem voor die bewuste wijn volledig mee. De optelsom van alle stemmen bepaalt vervolgens de winnaar. Die cumulatie heet in de wetenschap de zogeheten Shapley-waarde. De methode voor de berekening hiervoor is ontleend aan de speltheorie. Ze objectiveert een keuze, ongeacht waardeoordelen over beoordelingscijfers en rangorden. Met deze methode, zo betogen de wetenschappers, krijg je een objectieve winnaar van wijntesten. Niet langer het oordeel van een zuinige brombeer of een gulle drinker.