klimaatveranderingDe verandering van ons klimaat heeft nu al invloed op de wijnbouw. Maar dat wordt tegen 2050 nog erger. Over 35 jaar drinken we wijn uit heel andere regio’s dan we nu gewend zijn. Aldus de meest optimistische schattingen van klimatologen. Want in werkelijkheid zal de opwarming van ons klimaat nog sneller verlopen als Europa, China en de VS er niet in slagen volgens internationale afspraken het broeikaseffect te verminderen.

Voor wijndruiven-teelt is een specifiek klimaat nodig. Een plaats waar het koud is in de winter – maar niet té koud. Waar het in de vroege lente niet of amper vriest. Waar het warm (maar niet heet) is in het seizoen dat de druiven aan de stok hangen. En waar er een behoorlijke fluctuatie is tussen dag- en nachttemperaturen. Dat zijn basisvoorwaarden, maar nog maar het begin van het complexe gegeven dat terroir heet.

Klimaatverandering vertaalt zich dus al snel in effecten op de wijnbouw. In Australië en Californië bijvoorbeeld, wordt dat al negatief ervaren. Maar ook bij ons is die invloed al merkbaar. Wijnbouwers in Europa willen dat nog niet toegeven, zeggen hun collega’s in de Nieuwe Wijnwereldlanden, “omdat ze draaien op landbouwsubsidies die ze niet willen verspelen”. Bovendien wordt het effect verdoezeld door wijngaard- en keldertechnologie. Sproeisensoren, kunstmatige regenwolken en drones, alles wordt uit de kast gehaald om negatieve klimaatinvloeden vóór te blijven. Er wordt tegenwoordig zelfs een soort zonnecrème voor druiven gespoten in de wijngaarden om te voorkomen dat de druiven verbranden.

Uit een synthese van de 17 meest geavanceerde klimaatmodellen blijkt dat Spaanse wijn gedoemd is om nagenoeg te verdwijnen. Op het kaartje zie je dat. In Bordeaux, Côtes du Rhône en Toscane zou tegen 2050 nog maar 15 % van het huidige areaal resteren. Alles wat roodgekleurd is, zijn regio’s waar nu wijn wordt verbouwd maar waar dat tegen 2050 niet meer kan.

Ook Australië gaat het voelen: 74 % van de wijngaarden valt af. En Zuid-Afrika moet het straks met meer dan de helft minder doen.Californië met 70 %. Napa Valley verdwijnt als wijnregio.

Chili en de rest van Zuid Amerika worden relatief gespaard, met een verlies van 40 %.

bron: newsmonkey/ wijnwijs.eu