Op 3 april 2010 konden we de eerste oogst (2009) van onze eigen wijngaard bottelen; 23 flesjes van 375 ml. witte wijn van de Bianca druif. Vandaag ging de jubileumoogst van 2019 onder de kurk; 88 volwaardige flessen wijn, rode wijn Rondo, witte wijn Bianca en Solaris en voor het eerst ook Oranje wijn.

Oranje wijn wordt gemaakt van witte wijndruiven (in ons geval de Solaris), waarbij de druivenschillen in contact blijven met de most gedurende langere tijd in tegenstelling tot de normale witte wijn productie. Wij hebben de wijn met schillen laten vergisten op een zo laag mogelijk temperatuur en pas na de fermentatie geperst.

Deze manier van wijnmaken wordt al duizenden jaren toegepast in Georgië. Deze oude manier van wijnmaken rijpt de wijn niet in (eiken-)houten vaten, zoals we dat in West Europa kennen, maar in grote aardewerken amforen, die in de grond begraven zijn, met de opening boven de grond. De ligging in de grond geeft de druivenmost een constant lage temperatuur, en zorgt voor een langzame gisting.