witte druivenras Bianca

Het ras is ontwikkeld in Hongarije en is een kruising tussen de EGER 2 en BOUVIER.

De Bianca is een modern ras en heeft een hoge resistentie tegen meeldauw en valse meeldauw.
Het is een sterke groeier, zodat er elk jaar lange uitlopers ontstaan, die overigens mooi recht omhoog groeien. De jonge plant vormt slechts beperkt bloemknoppen en trossen. De opbrengst varieert zeer sterk over de stokken, veel stokken hebben heel weinig trossen maar enkelen hebben veel vrucht.  Het is een luchtige tros, zodat de bessen elkaar niet verdrukken.
De kleur van de bessen is lichtgroen, als ze rijpen komt er een bruine waas over. Ze hebben dan een sterk aroma en zijn dan zeer geschikt als tafeldruif.

De druiven rijpen eind september, begin oktober. Het suikergehalte varieert sterk en haalt gemiddeld net de 80 Oechsle. De bessen zijn gevoelig voor beschadigingen door bv vogels en wespen. Na een geringe beschadiging rot de bes bruin weg en kan dan ook nabijgelegen bessen aansteken in compacte delen van de tros.

De wijn (zeker bij kleine volumes) van de Bianca is zeer gevoelig voor oxidatie. Tijdens de vinificatie moet zuurstofcontact dus voorkomen worden. Verder is het resultaat een vrij neutrale wijn, maar als deze droog wordt vergist lijkt het op een witte bourgogne, hij zou dan opvallend naar perzik en appel moeten ruiken en lekker zacht en sappig smaken.

witte druivenras Solaris

solaris

De druif geeft in Nederland goede resultaten qua suikergehalte en type wijn. Nieuwe soort uit Duitsland ontwikkeld door Weinbauinstitut Freiburg onder de naam FR 240-75 (Een kruising van Merzling x GM6493 = sypernavi serverni (Russiche druif)) Suikergehalte bereikt ook in Nederland 100 Oechsle.  Rijping de eerste weken van september.

De naam Solaris is afgeleid van “solar” de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid. Hoewel de druif voor dessertwijnen gebruikt kan worden, is zij zeer geschikt voor de vinificatie van wat steviger droge wijn. Het bouquet is bloemrijk en vertoond vaak een zweempje honing. Van de Solaris kunnen zogenaamde cépage wijnen gemaakt worden, maar wordt ook wel gemengd met andere druiven.

witte druivenras Palatina

Vitis vinifera ‘Palatina’, schimmelresistent Hongaars ras. Ontstaan uit een kruising (in 1966) van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Königin der Weingärten’, uitgevoerd door het team van de Hongaarse veredelaar Kozma Pal. Grote trossen met middelgrote bessen, rijke opbrengst, goudgeel, zeer goede smaak, Geschikt voor verse consumptie en als wijndruif voor mooie zachte muskaat wijnen.
Rijp vanaf half september.
Het is een goede groeier, maar wel met lange uitlopers die goed geleid moeten worden.


De Palatina heeft last van valse meeldauw (Peronospora). De vogels weten de weg naar de bessen goed te vinden, zodat bescherming nodig is.

blauwe druivenras Rondo

Rondo is een nieuw blauw druivenras, dat is ontstaan uit een kruising tussen Saperavi Severnyi x St. Laurent. De Rondo is oorspronkelijk gekweekt in Tsjechië, maar in 1964 verder ontwikkeld op het wijnbouwproefstation te Geisenheim, Duitsland. De Rondo stond oorspronkelijk bekend onder zijn synoniem “Geisenheim 6494-5”. Rondo heeft een redelijke resistentie tegen de belangrijkste schimmelziekten echte meeldauw, valse meeldauw en botrytis.

De Rondo vertoont een krachtige, maar wat hangende groeiwijze, met veel dieven. Uitlopen van de stok begint vroeg in het voorjaar. Ook de rijping van de bessen is vroeg; in Nederland vanaf half september. De Rondo vormt middelgrote tot grote trossen, met kleine tot middelgrote blauwe bessen. De trossen zijn los gevormd, waardoor ze makkelijk drogen en waardoor de kans op aantasting door schimmelziektes wordt verkleint. De Rondo geeft grote opbrengsten. Door de trossen laat te oogsten kan een hoog suikergehalte worden ontwikkeld.

Rondo geeft een fruitige donkerrode wijn met een Bourgogne karakter met als aroma’s bloemen, druiven en rook. De wijn is kleur-vast.