Het was al niet zo best dit jaar, nachtvorst, veel te veel vocht en dus misbloei, schimmels en allerlei andere ellende, dreigde de oogst ook nog eens te mislukken door een onverwacht logeerpartijtje in het ziekenhuis. Maar Marja bracht de hulptroepen in stelling en onder leiding van wijnmeester Erik hielp zij, Rob, Loes en Manon gisteren om wat er nog hing toch nog binnen te krijgen. Grote klasse, ik ben ze diep dankbaar. Gelukkig kon ikzelf ook nog net op tijd aanwezig zijn om een (klein) handje te helpen. Suus deed ook haar best om als een soort stofzuiger alles wat viel op te eten. Uiteindelijk hadden we toch nog zo’n 8,5 liter most met een zuurgraad van 7,6 en een suikergehalte van 70 Oechsle. Niet veel, maar toch nog een redelijke kwaliteit.
Na het plukken, sorteren, ontstelen, op pecto-enzymen zetten, persen en voorklaren vandaag de gist toegevoegd en nu staat het heel voorzichtig te ” bloepen”.